Acer Spin 7 – tichý, tenký, konvertibilní

„Spotřebitelský“ notebook na práci? A proč ne, když na to má parametry. Právě Acer Spin 7 mezi takové notebooky patří, byť v katalogu ho najdeme právě v sekci na doma.

Na dlouhodobý test jsme měli – společně s bratrským ITBIz.cz – Acer Spin 7 (SP714-51) Signature Edition s procesorem Intel Core i7-7Y75 1,3/1,61GHz (Kaby Lake, Intel HD Graphics 615) s 8GB RAM LPDDR3 1600MHz a 256GB SSD pevným diskem. Jde o solidní standard s výkonným procesorem poslední generace, přiměřenou operační pamětí RAM a SSD diskem. Menší velikosti obojího bychom dnes nikomu nedoporučili. Podobně neuvažujte do notebooku o klasickém pevném disku. Pro to, že i Acer myslel u Spinu na využití jako pracovního, svědčí jedna maličkost –  operační systém Windows 10 Pro, který standardně v consumer modelech nebývá. Dalším důvodem, proč pořídit Spin „na firmu“ je jeho cena. Ta v době testu činila 39 000 Kč s daní, a to si přímo říká o její odečtení, místo zatěžování rodinného rozpočtu.

 

Spin 7 je každopádně designově i mechanicky povedený kousek. Má sice tloušťku pouze 11 mm, ale hliníkové tělo, s matným černým povrchem, mu dává dostatečnou tuhost a pevnost, takže se nemusíte bát, že by při běžné manipulaci nebo i nešetrnějším zacházení prasknul třeba displej, protože víko bylo moc měkké.  O něco tužší by mohly být panty, pomocí nichž otočíte víko o 360 stupňů a z notebooku udělat tablet. Tlačítko pro zapínání je na levém boku vzadu a vedle něj jsou i dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti. Na pravém boku jsou 3,5mm sluchátkový výstup a dva porty USB-C, takže pro připojení zařízení s USB-A (kterých je nyní naprostá většina) musíte použít redukci. Žádné další rozhraní nenajdete, například ani slot na SD kartu. Nás mrzí, že v balení je pouze jedna redukce USB-C/A. USB slouží zároveň i pro napájení a je průchozí pro DisplayPort, takže můžete používat externí monitor až do 4K rozlišení.

 

 

Displej

Displej notebooku má udávanou úhlopříčku 14 palců s rozlišením 1920×1080 pixelů, jeho rozměry jsou 31×17,5 cm, přičemž celé víko má rozměr cca 32,5×23 cm. Celkové rozměry Spin 7 jsou 324x229x11 mm. Displej je dotykový, ale ovládat lze pouze rukou – pokud jste zvyklí na práci se stylusem, tak v tomto případě máte smůlu. Odolnost je zajištěna použitím Corning Gorilla Glass, což mu dává lesklou povrchovou úpravu. Použitý IPS panel vykresluje jasný, dobře kontrastní obraz a velmi slušné je i barevné podání. Maximální svítivost jsme naměřili 245 cd/m2, která u okrajů klesá na 238 cd/m2. Vzhledem k tomu, že šlo o skokovou změnu u okrajů, lze označit podsvícení za vyhovující a rovnoměrné. Samotný pokles podsvícení u okrajů je totiž typický pro drtivou většinu modelů.

 

 

Klávesnice

Povedené je rozvržení klávesnice, která je pohodlná a dobře se na ní pracuje. Acer použil sdružení home+end+pdup+pgdown s klávesami šipek, díky čemuž je klávesnice velmi přehledná a člověk si na ni rychle zvykne. Klávesnice má větší mezery mezi klávesami a pohodlný je také široký touchpad. Klávesnice ale zároveň přináší největší zklamání, protože není podsvícená. A ještě jedna záludnost, v primárním nastavení jsou F1-F12 přiřazeny funkce označené ikonami. Ke klasickým Fxx se dostáváte přes klávesu Fn, což ale jde do tradičního nastavení uživatelsky změnit.

 

 

Výdrž

V tenkém těle je baterii s kapacitou pouze 2 770 mAh, s kterou vydrží notebook při běžné kancelářské činnosti (editace dokumentů, krátké videohovory, surfování, průběžné ukládání…) lehce přes 6 hodin. Což při jeho rozměrech není špatné, ale čekali jsme výsledek spíše 7-8 hodin. Na čas okolo 8 hodin se dostanete až po snížení jasu na úroveň zhruba 100 cd/m2, samozřejmě v úsporném režimu. Pokud Spin 7 opravdu zatížíte, třeba úpravou videa (na což, si přiznejme, není koncipován), baterie se vybije za 4 a půl hodiny. Opět jsme u notebooku této kategorie očekávali čas zhruba o hodinu lepší. Minimální tloušťka si vyžádala pasivní chlazení, které zvládá i v letních měsících dostatečně odvádět teplo, takže vnější teplota notebooku je pro práci na příznivých hodnotách. Nejteplejší místo je samozřejmě procesor, při vysoké zátěži se zde teplota dostala až na 43 °C, ale průměrné teploty při běžném provozu jsou 27-30 °C.

 

 

Hmotnost

Důležitým parametrem přenosných počítačů je hmotnost, tu jsme naměřili 1 245 gramů u samotného počítače plus 293gramový zdroj. Na zdroj se při uvažování o notebooku často zapomíná, v mnoha případech údaj není k dispozici a pak nastává nemilé překvapení, kdy super lehký notebook může mít u sebe zdroj, který váží půlku toho, co notebook. V tomto případě je poměr hmotnosti notebooku a zdroje cca 5,25, tedy zdroj je zhruba pětina hmotnosti notebooku, což je dobré, a pokud uživatel bude s sebou nosit počítač i zdroj, tak celkem půjde o 1538 gramů, což je solidní hodnota, jako 1,5litrová láhev s vodou.

 

Acer Spin 7 vidíme jako ideální pracovní notebook pro lidi, kteří tráví čas na cestách a potřebují především lehké zařízení nebo pracují z kaváren či co-workingových míst. Majitele určitě najde i mezi zájemci preferující stylové provedení. Za chybu považujeme chybějící podsvícení klávesnice, k výdrži baterie vzhledem k rozměrům zastáváme neutrální stanovisko – záleží především na pracovních návycích. Chválu si zaslouží klaviatura, touchpad, slušný výkon, samozřejmě rozměry a hmotnost, ale nejvíce si ceníme tichého chodu díky pasivnímu chlazení. Pro pracovní účely je důležitá i možnost dokoupení 3leté on-site NBD  záruky za 490 Kč. Takže za nás, pokud hledáte lehce přenosný notebook, určitě Spin 7 dejte mezi kandidáty na pořízení.

 

Acer Spin 7 (SP714-51) Signature Edition

CPU: Intel Core i7-7Y75 (1,3–3,4 GHz)
RAM: 8 GB
Grafika: Intel HD Graphics 615
Displej: dotykový 14″ IPS (1920 x 1080)
Pevný disk: 256 GB SSD
Rozhraní: 2x USB-C, 1x audio, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1
Rozměry: 324 × 230 × 11 mm
Hmotnost (komplet): cca 1,6 kg
Cena v době testu: 39 990 Kč včetně DPH

[rwp-review-scores id=0]