Asus Asuspro B9440UA

Notebooky Asus nejsou v českých kancelářích ničím neobvyklým, zvláště různé 13palcové modely Zenbooků si získaly oblibu díky slušnému mixu dobré mobility, vybavenosti a ceny. Stále to jsou ale notebooky určené spíše pro domácnosti, což si uvědomoval i Asus a tak před lety vytvořil řadu Asuspro, reflektující více pracovní určení notebooků.

Tento rok se na našem trhu objevil model Asuspro B9440UA , jehož konstrukce je podřízena pouze dvěma cílům – nízké hmotnosti a minimální tloušťce. V našem videu se dozvíte, jak se Asusu povedl.
Pro vás, kteří nechcete obětovat několik minut na shlédnutí, krátké textové shrnutí.

Notebook je osazen procesorem Intel Core i7-7500U, 8 GB operační paměti a 512GB SSD. Operačním systémem jsou Windows 10 Professional. —
Aby Asus dosáhl co nejmenší hmotnosti, použil na šasi slitinu hořčíku. My jsme naměřili hmotnost samotného notebooku 1,07 kg (proti Asusem udávaným 1,05 kg). Malý napájecí zdroj pak váží pouze 335 g, takže celá sestava se vejde pod 1,5 kg, což je úžasná hodnota.

Skořepina je velmi tuhá, dobře odolává tlaku i ohýbání. I velmi tenké víko poskytuje dobrou ochranu displeji, sice se mírně prohne, zapruží, ale nedochází ke zlomu nebo prolomení. Dostatečně tuhé jsou i panty, které dobře drží polohu displeje i při prudších pohybech. Víko lze i přesto jednoduše otevřít jednou rukou. Atypicky je řešen závěs, kdy otevřením displeje vznikne opěra, která dodá klávesnici 7° náklon pro pohodlnější psaní.
Matný 14palcový Full HD displej používá IPS panel s dobrou ostrostí obrazu a i naměřený jas 295 cd/m2 je velmi dobrá hodnota. Velmi slušné bylo i podání černé, s dobrou homogenitou obrazu bez průsvitu podsvícení. Pouze průměrný je jeho výkon z hlediska barevné přesnosti. Samozřejmě nejde o to, že by barvy na pohled neseděly, ale na profesionální editaci fotografií, i po kalibraci, prostě tenhle displej nemá. Na druhé straně jsme to od něj ani neočekávali. O zpracování grafiky se stará integrovaná Intel HD Graphics 620.

Pěkným počinem je klávesnice o běžné velikosti s konkávními klávesami, které mají 1,5mm zdvih, což vzhledem k celkové tloušťce zaslouží uznání. Vedení klávesy je přesné, s dobrou odezvou a ani při větším tlaku se neprohýbá. K dispozci jsou tři úrovně podsvícení. Spokojeni jsme i s ClickPadem, tedy touchpadem se spodní částí fungující jako tlačítka, který má rychlou a přesnou odezvu. Vpravo nahoře u displeje je umístěna čtečka otisků prstů.
Konektivita zaplatila daň za vysokou mobilitu. Notebook má Wi-Fi standardu 802.11 ac a Bluetooth, ovšem pouze dva porty USB 3.1 typu C. Ten levý je pak průchozí i pro DisplayPort, ale již chybí podpora Thunderboltu 3. Notebook nemá ani LTE modem. Jediným dalším konektorem v notebooku je 3,5mm audio jack. Pokud potřebujete další porty, v balení je dodáván minidock s HDMI a USB typu A a C.

B9400 má velmi dobře vyřešeno aktivní chlazení, v průměru okolo 33 °C, v klidu se teploty dokonce pohybuji na úrovni 26 °C, a i pří plné zátěži vystoupají na přijatelných 36 °C. Hluk se při běžné pracovní zátěži pohybuje v rozmezí 30 – 35 dB, při plném vytížení vzroste až na 40 dB. Při běžné pracovní zátěži, se zapnutou Wi-Fi vydržel B9440 běžet na baterii 8 a třičtvrtě hodiny. Při maximální zátěži se vypnul po 2 a čtvrt hodině, v ultrašetřícím režimu s minimálním jasem a bez Wi-Fi dokázal běžet 17 hodin.

Asuspro B9440U tedy rozhodně není univerzální notebook, který by vyhovoval každému. Pokud ovšem hledáte lehký a výkonný noteboook s dlouhou výdrží na baterii, je se 14palcovým displejem rozhodně skvělou volbou. Musíte se však spokojit s minimální výbavou z hlediska portů a chybějící kamerou. Pro pracovní nasazení může být ale větším problémem pouze základní dvouletá záruka, sice rozšiřitelná až na tři roky mezinárodně, nicméně jde o variantu pickup&return, nikoliv on-site nebo ještě lépe NBD.

Asus Asuspro B9440UA

CPU: Intel i7-7500U (2,7GHz/3,5 GHz)
RAM: 8 GB DDR 4
Grafika: Intel HD Graphics 620
Pevný disk: 512 GB SSD
Displej: 14“ IPS antireflexní Full HD (1920 x 1080)
Rozhraní: 2× USB 3.1 Typ C, 3,5 mm audio jack, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth
Rozměry: 321 × 216 × 15 mm
Hmotnost: 1,07 kg (notebook); 0,335 kg (napájecí zdroj)
Cena v době testu: 28 917 Kč bez DPH (34 990 Kč včetně DPH)

[rwp-review-scores id=0]