Balanční židle Back App

Židle je sice původně navržena s ohledem na prevenci a zmírnění bolesti zad, kdy během sezení jste nuceni neustále udržovat rovnováhu na kouli, ale tato činnost alespoň podle studií z University of Leuven (Belgie) a University of Limerick (Irsko) má i další přínos.

Svoji aktivitou můžete spálit až 4 kg tělesného tuku za rok více, než při sezení na normální kancelářské židli. Na druhé straně je pravda, že této redukce můžete dosáhnout třeba chůzí nebo lehkou úpravou jídelníčku, ale každý gram dolů se hodí. Podle studie vzrostl energetický výdej ((p = 0,001) v průměru o 19 %. Podobná změna, kdy se rozhodnete u práce stát místo sedět, přináší zvýšení o 15 %.


Back App se liší tím, že při sezení vlastně tlačíte na kouli a abyste dosáhli stabilního posezu nutného pro práci, musíte sedět ve správné poloze. Nohy máte položeny na kruhovém podstavci, takže nevytvářejí přirozený kotevní bod. Ten musíte právě nahradit pohybem a zapojením svalů jak na nohou, tak i břišních a zádových svalů. Jde o pohodlnější variantu sezení na míči, kdy Back App zabere méně místa a i v kancelářském prostředí působí přirozeněji. Samozřejmě ale sedíte o něco výše, než na tradiční židli i míči, takže je vhodné mít zároveň i výškově stavitelný stůl.

Odpor (nestabilitu) míče, na které tlačí sedák lze upravit, takže můžete ovlivnit i míru úsilí vynaloženého na udržení stability. Studie v mírně nestabilní poloze, takže udržení rovnováhy nevyžadovalo od sedící osoby velkou námahu.

Pokud potřebujete mít židli pojízdnou, lze k Back App koupit i doplňková kolečka. Cena židle je přibližně 18 500 Kč bez DPH, kolečka přijdou na 4 000 Kč. V ČR ji může pořídit v Aj.