České firmy nejčastěji blokují svým pracovníkům sociální sítě a herní stránky

Podle průzkumu společnosti GFI Software, dodavatele řešení pro bezpečnost podnikových sítí, české SMB společnosti v rámci ochrany firemního internetového přístupu nejčastěji blokují svým pracovníkům přístup k sociálním sítím a herním stránkám. Obavy ze soukromých aktivit v pracovní době mají zejména z důvodu ztráty produktivity práce, možného napadení firemní sítě škodlivým softwarem či zahlcení webového připojení.

Lokální dotazování, které bylo provedeno v září 2017, ukázalo, že jen malá část malých a středních společností nijak neomezuje své zaměstnance v přístupu na podnikový web a toleruje jim soukromé aktivity v pracovní době. Statistické reporty týkající se webových aktivit uživatelů v rámci firemní sítě generuje více než dvě třetiny podniků.  Vede je k tomu zejména aktuální situace s ransomwarovými útoky a stále více také blížící se platnost nařízení o ochraně osobních dat GDPR.

Hlavní zjištění průzkumu:

„Říjnový ransomwarový útok ukázal, jak je snadné si nechat zašifrovat data v celé počítačové síti vinou jednoho neopatrného uživatele, který klikne na infikovanou webovou stránku s domnělou aktualizací,“ řekl Zdeněk Bínek, zodpovědný za prodej řešení GFI Software v České republice a na Slovensku. „Je určitě rozumné nechávat svým pracovníkům možnost soukromého rozptýlení během pracovní doby, ale SMB firmy by si měly udržet kontrolu nad produktivitou či bezpečností, ať již s pomocí časového omezení nebo omezení přístupu k určitým stránkám. Od května 2018 totiž náklady na odstraňování škod webového útoku mohou obsahovat i pokutu za porušení GDPR nařízení.“

 

GFI Software nabízí SMB firmám v této oblasti řešení GFI WebMonitor pro správu webového přístupu a přenosového pásma, a řešení Kerio Control pro unifikované zabezpečení firemních sítí včetně síťového firewallu a filtrování obsahu webových stránek.