Cloud do kapsičky na Zippo

Mějte to v cloudu někde v datacentru. Mějte to v cloudu na domácím diskovém poli NAS. Anebo to mějte v kapse. Tenhle „cloud“ se totiž vejde dokonce do kapsičky u džínů, jako Zippo. Vypadá ale spíš jako plyňák za sedm-deset kaček v podobném balení za kasou někde v Lidlu. Bavíme se o SanDisk Connect Wireless Stick s kapacitou 256 GB od společnosti Western Digital.

Vyrábí se v kapacitách od 32 GB až 256 GB. Má vlastní Wi-Fi pro připojení k čemukoliv a USB 2.0 k počítači. Velmi vhodné externí zařízení pro „smartfouny“ a tablety s iOS, kromě toho funguje s Androidem. Jako USB flash samozřejmě také s Windows.

Ono se toho vlastně moc napsat nedá. Prostě tuhle flash paměť nějak vydolujete z kartonu a průhledného plastu. To je asi ta nejobtížnější část „instalace“. Pak už jen stačí do SanDisk Wireless Stick nasypat přes USB port soubory, do mobilu nebo tabletu nahrát z app storu aplikaci. A jede se! SanDisk Wireless Stick má vlastní Wi-Fi, spárování s mobilním zařízením je snadné, z ovládacího ozubeného kolečka. (V operačním systému, samozřejmě.) Přístup k souborům z mobilu či tabletu do flashdisku pak je přes staženou aplikaci; umí připojit až tři zařízení. Zobrazit a přehrát lze cokoliv, co podporuje operační systém v mobilním zařízení, případně jeho aplikace (Office, JPEG, muzika, videoformáty). Jediný zádrhel jsem zaznamenal při přístupu k „příliš velkým“ souborům – DNG RAW z fotoaparátu, které mají cca 25 MB, to se pak přenos téměř zasekne. Běžné fotky přehrává jak na drátku, filmy také. Potíž byla jen s filmem „Jdi a dívej se“, který jsem chtěl dodívat v letadle. Sice se zobrazil, ale moc neběžel, tak jsem si dal drink a usnul. Aplikaci SanDisk Connect mám nainstalovanou na iPhonu a iPadu, na obojím běží jak z praku. K Mac OS se přes Wi-Fi připojí, ale nezobrazí (přes USB z Macu tam samozřejmě sypu soubory – fotky, filmy apod.). Na baterky má vydržet podle výrobce 4,5 hodiny, mně se ho ještě vybít nepodařilo. Kdo se o to chce pokusit, ať zkusí stáhnout film Lawrence z Arábie včetně reklam a pustit si ho ze SanDisk Connect na tabletu až do konce.

Foťák s Wi-Fi bohužel nemám a poslední Windows Phone mi chcípnul před dvěma lety, takže v těchto dvou ohledech nemůžu ohledně připojení sloužit, ani ohledně dostupnosti aplikace na Windows Store. (Prý to už úplně zasekli…? Nevím, oni mě vypekli s Windows Phone, tak já je s Windows, jedu na Macovi.)

 

Je to tam!

Jedna věc je jistá – když si něco nahrajete do SanDisku, máte jistotu, že to v tomhle kapesním „cloudu“ je. Když si ale prohlížíte fotky přímo z iPhonu nebo iPadu, občas nemáte tušení, jestli je zobrazuje z vnitřní paměti, nebo z iCloudu.

Je to tam, i když jste to ani netušili. Stačilo při instalaci nechat zapnutou funkci automatického zálohování z foťáku na mobilu (backup of camera roll) a ono se to jaksi samo… Akorát si pak ty automaticky postahované fotky a videa musíte ručně roztřídit v souborovém systému, nejlépe když si SanDisk Connect připojíte k PC přes USB.

Kdyby sem to byl věděl…!

„Normální“ člověk, který přichází do styku s IT technikou zřejmě vezme takovouhle věc jako když se řekne „chleba“ a jen se ze zvědavosti koukne na cenu. Když jsem tenhle malý zázrak techniky ukázal známému, podíval se přes svůj mobil (Samsung) na Alzu a začal z toho poskakovat, plácat se do hlavy, jakou že to udělal kravinu. „Kdyby sem to byl věděl o pár dní dřív,“ lamentoval!!! Koupil si totiž k Vánocům se ženou nový notebook, kvůli většímu (sice točivému) disku byl ale trochu dražší. Kdyby si koupil ten levnější s SSD a k tomu tenhle SanDisk Connect 256 GB, vyšlo by ho to levněji, a ještě by si mohl tahat ten svůj „svět“ v kapse. Je rybář a rád se chlubí úlovky.

Co já s těmi pašáky?

Samozřejmě především fotky, muziku, sem tam nějaký ten film. Pobavit maminku, babičku, prababičku (85+ v jednom). Dostane holka iPad a až k ní přijdu, bude si moct prohlížet fotky vnoučka. Je to pašák, stejně jako tenhle SanDisk Connect s Wi-Fi. A s oběma, vlastně se všemi třemi je navíc srandy kopec.