Coreldraw Graphics Suite 2019, zaměřený na web a konečně pro Mac

Pokud potřebujete seriózněji pracovat s grafikou a chcete se vyhnout úvazku v podobě předplatného, nemáte mnoho na výběr. „Krabicové“ grafické editory, tedy ty, kde program jednorázově koupíte jsou zaměřené převážně na práci s fotografiemi a řada pokročilých funkcí je proti nejznámějšímu Photoshopu nedostatečná. V podstatě existuje jediná alternativa – CorelDraw.

 

Kdysi vládce oboru CorelDraw usnul před řadou let na vavřínech a nechal se převálcovat konkurenčním Adobem. Uživatelé Corelu se rekrutovali spíše z lidí, kteří s ním začínali a nechtělo se jim přecházet na jinou platformu a těch skutečně nových moc nepřibývalo. Na vině byl i cyklus vydávání a zařazování novinek do jednotlivých verzí CorelDraw, kdy značka prostě nestačila pružněji reagovat na přání zákazníků, a tak postupně její podíl na trhu slábnul. Ovšem v momentě, kdy Photoshop přešel na model měsíčního předplatného, řada jeho uživatelů, kterým tento model nevyhovuje, se začala poohlížet po alternativě jednorázového nákupu a do popředí se díky svým, stále pokročilým funkcím pro zpracování grafiky znovu dostal CorelDraw. Ten na zájem v posledních letech zareagoval přidáním několika funkcí a zjednodušením efektových modulů, ale stále to v případě minulých CorelDraw Graphic Suite X8 nebo 2018 nebyl pokrok, kvůli kterému by o něm měli přemýšlet uživatelé Photoshopu.

Letošní Graphic Suite 2019 tak lze v určitém směru považovat za novou generaci. Přibyla možnost instalace počítačích s applovským operačním systémem a masivní podpora práce s grafikou pro weby.

Je to vidět i na přepracovaném panelu Objekty, kde rychle a hlavně přehledně ovlivníte strukturu dokumentu a nastavení. I když to Corel neříká, cílem je jasný – poskytnout nástroj, se kterým dokáže složitější grafiku pro online projekty připravit i neprofesionální grafik. Jednotlivé grafické objekty můžete pojmenovat pro snadné vyhledání, filtrovat lze třeba pouze křivky, obdélníky apod. prostě podle toho jaký objekt hledáte. Strukturování nebo seskupování ve vrstvě/objektu je jednoduché, využívající přístup Drag&Drop, takže na objekt kliknete, přetáhnete na požadovanou pozici a pustíte.

 

Optimalizace výstupů pro online prostředí je patrná v celím balíku. Mezi užitečné vylepšení patří pixelová mřížka, pro ostřejší zobrazení grafiky pro web. Vektory i bitmapy lze nyní srovnat k mřížce, kdy nastavíte jednotku a při volbě zobrazení na pixel se nakreslený objekt automaticky doplní o chybějící pixely tak, aby měl objekt přesně zadané rozměry –  určitě to méně zkušení uživatel=é ocení především u okrajů objektů, kdy si nejsou jisti, zda se jim grafika po exportu správně a především ostře zobrazí. Nejčastějším použitím bude asi právě doplnění obrysů u okraje, kde často mohou vzniknout „nedoteky“.

 

Klid na práci dávají i nedestruktivní efekty, kdy lze libovolně zkoušet libovolné změny, aniž by se to dotknulo zdrojové souboru. Asi není nikdo, kdo by nechtěně do originálu uložil některý ze zamýšlených efektů a pak hledal, zda má někde původní zdroj. Jistotu to přináší hlavně „občasným „ uživatelům, kteří nemají tolik nacvičené workflow a tak nějak automaticky pracují s originály.

Práci zjednodušuje i samotná knihovna, kde najdete i návrhy ostatních uživatelů pro inspiraci nebo si můžete přímo zakoupit další rozšíření/pluginy, písma apod.

V balíku najdete kromě CorelDraw i webovou aplikaci CorelDRAW.app umožňující práci i bez nainstalovaného softwaru, podobně jako jste třeba zvyklí z Office365. App má samozřejmě některá omezení, ale výhodou je přístup z kteréhokoliv zařízení, které máte zrovna po ruce.

 

Corel PHOTO-PAINT 2019 slouží k úpravám fotografií, s CAPTURE 2019 můžete jednoduše pořídit screenshoty a AfterShot 3 HDR použít na úpravy fotografií v RAW nebo JPEG formátu. HDR není na rozdíál od zbytku v češtině, k dispozici je pouze angličtina, němčina nebo japonština.

I když z našeho pohledu je hlavní výhodou CorelDRAW Graphics Suite 2019 „krabicová“ verze, tedy jednorázové zakoupení trvalé licence, k dispozici je i možnost předplatného, kde kromě aktuální verze mohou firmy využít hromadnou správu licencí apod.

Osobně mi aktuální CorelDraw přijde v pozitivním smyslu jako směs pracovních postupů z PaintShopPro, se snahou co nejvíce zjednodušit cestu k výsledku, který v konkurenčním Photoshopu vyžaduje několik nastavení a ponoření do různých nastavení, ale při zachování podobné funkcionality či výsledku. Určitě jde o jednu z cest, kterou se například současný uživatel Photoshop Elements  může vydat, pokud potřebuje rozsáhlejší možnosti, než mu dovoluje současný program.

 

Coreldraw Graphics Suite 2019 díky svým možnostem i ceně není samozřejmě nástroj pro běžného uživatele, rozhodně jde o profesionální nástroj, ale díky značné míře „automatizace“ je s ním schopen dosáhnout zajímavých výsledku i zkušený uživatel, aniž by musel procházet rozsáhlým školením nebo hledat postupové návody.