Kancelářská ikona – židle Eames Aluminium

V Evropě známe tyhle židle pod značkou Vitra, která má výrobní licenci pro trhy Evropy a Blízkého východu. Takže pokud koupíte některý model ze série Eames Alumininum Group pod touto značkou, máte v podstatě originál.

Ovšem ty vůbec první mají původ ve Spojených státech. A na trhu se objevily již v roce 1958, kdy manželé Charles a Ray Eamesovi přišli s návrhem, na kterém pracovali od roku 1957. V tom roce si totiž architekt Alexandr Girard (Charlesův přítel), pracující s Eero Saarinenem na návrhu domu Josepha Irwina Millera (prezident a předseda správní rady Cummins Engines) posteskl nad chybějícím kvalitním nábytkem, který by odolal venkovnímu počasí na terase. Takže současná kancelářská ikona vznikla v podstatě jako zahradní nábytek, čemuž odpovídá i původní označení této řady – Leisure Group, tedy pro volný čas, i když Eamesovi již od počátku uvažovali nad univerzálním řešením, vhodném i pro interiér. Výsledek zahrnoval židli jídelní, židli s vysokým opěrákem a židli nízkým opěrákem. Mimochodem, Miller House, pro který byly židle navrženy, je od roku 2000 národní kulturní památkou.

Výroba původní verze, byla společností Herman Miller celkem brzy zastavena, například i kvůli tomu, že se používala anilinová kůže, tedy kůže zpracovaná za použití rostlinných olejů, jejíž nevýhodou, kromě vysoké ceny je náchylnost na působení světla a lehce se špiní. Někomu vadí i její nestejnoměrné zabarvení. Fotografie původních modelů můžete najít třeba na stránkách Muzea moderního umění.

Současné modely Herman Miller zahrnují Executive Chair (Vitra EA 119), Management Chair (Vitra EA 117), Side Chair (EA 101/103/104 a EA 105/107/108), Lounge Chair (EA 115/116 a EA 124) a Ottoman (Vitra EA 125). V případě Lounge vznikly v roce 1958 dva modely lišící se z hlediska výškové nastavitelnosti a náklonu, u Side Chair jsou EA 101/103/104 směrovány spíše do oblasti domácího použití (jídelní židle), zatímco EA 105/107/108 mají najít uplatnění v kancelářích a konferenčních sálech (zde hraje roli i existence dalšího provedení z roku 1959).

V nabídce je i „měkčená“ řada Eames Soft Pad, což jsou stejné židle jako řada Aluminium Group, ale s poduškami. Původně mělo jít o „něco luxusnějšího“ něž byla hliníková řada, ale v současnosti je to spíše otázka osobního vkusu a pocitu, kterou řadu zvolíte.

Samozřejmě modely od Vitry nejsou zrovna nejlevnější, EA 105 v základu začíná na nějakých 37 000 Kč bez DPH, pokud ji kupujete jednotlivě a na EA 119 si připravte cca 61 000 a DPH. Proto není divu, že se na trhu objevují židle inspirované touto řadou, za přijatelné ceny. Pěkné od jejich výrobců je, že se v řadě případů můžete držet původního číselného označení Vitra, které převzali. I podle toho lze posoudit, jak se stejným úkolem různé značky naložily.