Kingston DataTraveler 2000

Přes rok používáme na úschovu dat, ke kterým nechceme, aby se někdo jednoduše dostal, 32GB USB disk DataTraveler 2000. A k plné spokojenosti.

Kingston DataTraveler 2000 patří k řadě šifrovaných disků, které jsou vhodné pro přenášení citlivějších dat nebo na které můžete v klidu umístit svoje soubory, aniž by k nim někdo náhodně získal přístup. To se hodí jak do kanceláře, kde často člověk mimovolně nechá ležet USB s řadou více či méně citlivých údajů nebo si zamění USB s kolegou, tak i na cesty, kde se chceme pojistit pro případ jeho ztráty.

Disk vyhovuje potřebám dennodenního častého používání, kdy přístup k němu je chráněn PINem, který zadáváte na integrované klávesnici. Disk se tedy stává čitelným po zadání PINu. To můžete udělat jak před vsunutím do USB portu, tak i přímo po připojení. Zadání je jednoduché, zmáčknete tlačítko se symbolem klíče, vyťukáte kód a zmáčknete opět tlačítko s klíčem. Poté se rozsvítí zelená dioda značící odemkutý disk. Disk zůstává odemknutý pokud ho zasunete do zařízení, pokud ta neučiníte, po 30 sekundách se disk opět uzamkne. A i když by se správně jakékoliv USB zařízení mělo před odejmutím ze systému softwarově odpojit, stejně ho každý jednoduše vytáhne. To má ovšem svá úskalí v tom, že se nemusí zapsat všechna data a počítač pak často hlásí chybu na disku, který by se měl zkontrolovat, nebo ho rovnou označí za nečitelný. Nám se to s DataTravelerem 2000 ovšem během ročního používání nestalo. Po odpojení od jiného zařízení se disk automaticky uzamkne. Problematickou se ochrana stává, pokud potřebujete z disku něco přímo vytisknout. Řada tiskáren má kvůli 256bitovému hardwarovému AES šifrování, které je nerozlučitelně spjato s USB rozhraním disku, problém načíst obsah jeho složek. Bráno z bezpečnostního hlediska je to ale jenom dobře, přímý přístup z tiskárny na disk totiž patří mezi jednu z možných cest, jak mohou být data zcizena.

Srovnáte-li dvoutisícovku s dalšími modely v řadě jako Vault Privacy 3.0 nebo modely Iron Key, je DT2000 relativně nejméně zabezpečený., respektive certifikovaný. To je dáno právě mechanickou klávesnicí, která snižuje obecně bezpečnostní hodnocení. Pro praktické použití, kdy hodláte data uchránit před zvědavými kolegy, rodinou nebo náhodnou krádeží jde o dostatečně bezpečný model.

Během roku ovšem dostal za své kovový kryt, do kterého se DT2000 uschovává. Respektive míra otěru je vyšší než je hezké. Nám to nevadí, ale pokud máte rádi nebo si zakládáte na blyštivých, neposkvrněných věcech, tak s DT2000 vydržíte asi tak 6 měsíců.

Kingston DataTraveler 2000 32 GB

USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0)
Rychlost čtení:  135 MB/s
Rychlost zápisu: 40 MB/s
Rozměry: 20 x 10,5 x 80 m

[rwp-review-scores id=0]