Nová řada úložišť Netgear ReadyNAS

Místa na data není nikdy dost, a i když cloudové lužby jsou z hlediska dostupnosti fajn, není jejich rychlost zrovna závratná. Tedy pokud nesedíte na skutčně rychlé lajně, ale dostat se na 10 Mbit/s u uploadu bývá s řadou ISP (poskytovatelů připojení) tak trochu sci-fi. A i s odezvou to nebývá nijak slavné. Proto je dobré kombinovat jak cloudovou, tak lokální úschovu dat. Pro malé firmy, které nechtějí spravovat vlastní server (třeba MS Small Business Server), ale zase chtějí mít o něco sofistikovanější řešení, než je PC a v něm několik disků, jsou NASy ideální řešení. V podstatě bezúdržbové, u PC se musíte starat jak je na tom operační systém, a jejich obsluhu a nastavení zvládnete s trochou asistence přítele na telefonu téměř každý. A k dispozici je i řada aplikací pro smartphony, takže nakonec skončíte s jednou ikonou ve svém telefonu nebo tabletu.

S novými modely se tentokrát ohlásit Netgear, globální dodavatel inovativních síťových produktů pro koncové uživatele, firmy a poskytovatele služeb (trochu nabubřelé, ale budiž, když se nepochválí, kdo jiný by to udělal). Takže tahle značka rozšířila svou rodinu síťových datových úložišť (Network Attached Storage, NAS) o řadu ReadyNAS 210 určenou pro domácnosti a malé kanceláře. Nová řada NASů obsahuje modely ReadyNAS 212 se dvěma pozicemi pro pevné disky a ReadyNAS 214 se čtyřmi pozicemi pro pevné disky. Díky 1,4GHz čtyřjádrovému procesoru ARM Cortex nabídnou nové modely špičkový výkon, který umožňuje např. transkódování Full HD (1080p) videa v reálném čase, takže uživatelé mohou sledovat svoje video soubory v nejvyšší kvalitě na jakémkoli mobilním zařízení a kdekoli v dosahu internetového připojení. Modely ReadyNAS 212 a 214 jsou prvními NASy osazenými čtyřjádrovými ARM procesory, takže poskytují ve své třídě nejvyšší výkon pro ukládání, streamování, transkódování a ochranu dat – drahocenných fotografií, videí či jakýchkoli dalších souborů. Oba nové modely jsou jedinými „domácími“ NASy na trhu, které kombinují streamování a transkódování 1080p videa v reálném čase (MPEG4, H.264 a další populární kodeky), nepřetržitou antivirovou ochranu s prakticky nulovým dopadem na celkovou propustnost dat, a téměř dvojnásobné navýšení přenosové rychlosti dat po kabelu díky agregaci linek (dvou síťových gigabitových portů). I nejnáročnější domácí uživatelé si tak mohou být jisti, že budou se svými multimediálními soubory pracovat bez jakýchkoli prodlev.

Takže si to přeložíme – jsou to slušně výkonné NASy na kancelářské nasazení, přehrajete z toho filmy, ale rozhodně jsou na trhu výkonnější řešení, zvlášť pokud s videem pracujete více, než je občasné přehrání filmu. Důležité je ono spojení ve své třídě a důraz na mobilní zařízení. Prostě od toho neočekávejte, že když se všech deset z vašeho startupu rozhodnete koukat na tentýž film současně, že to posviští jedna báseň. V běžné praxi vám to bude ale stačit, navíc za výkonnější modely musíte trošku víc připlatit. A agregace linek je v podmínkách malých sítích něco, co se moc nevidí. Většinou jste rádi, že k vašemu stolu vede jeden kabel, a u routeru jste posuzovali především to, že má wifi, takže budete mít  jenom 4 LAN porty, které úspěšně okupuje tiskárna, grafikův počítač, počítač někoho, kdo vykřikoval, že musí být na pevný lince (obvykle firemní stahovač), což znamená, že pro NAS budete mít akorát tak jeden slot.  To, že agregace má svůj háček, nezastírá ani tisková zpráva.

Modely ReadyNAS 212 a 214 představují nejrychlejší domácí NASy na trhu – umožňují přenášet data rychlostí až 200 MB/s (čtení), resp. 160 MB/s (zápis). Účinně také řeší situaci, kdy při používání Wi-Fi zařízení standardu 802.11ac začínají být úzkým hrdlem domácí sítě ethernetové porty s přenosovou rychlostí gigabitu za sekundu: nabízejí možnost využívat k přenosu dat dva gigabitové ethernetové porty současně prostřednictvím tzv. agregace linek. Tuto funkci lze používat např. s routery Nighthawk, gigabitovými SMART přepínači NETGEAR ProSAFE či jakýmikoli jinými zařízeními vyhovujícími standardu IEEE 802.3ad, a dosáhnout dvakrát vyšší přenosové rychlosti v rámci jediného kabelového připojení.

Uživatelé modelů ReadyNAS 212 a 214 si rovněž mohou snadno vytvořit vlastní privátní cloud díky aplikaci ReadyCLOUD, která je dostupná pro stolní počítače a mobilní zařízení s operačními systémy iOS a Android. Aplikace umožňuje vzdálený přístup k souborům kdykoli, kdekoli a prakticky z libovolného mobilního zařízení nebo počítače. Soubory lze rovněž snadno sdílet prostřednictvím linku v emailu, stejně jako rychle zálohovat např. aktuálně pořízené fotografie ze smartphonu – lokálně i vzdáleně. Na rozdíl od jiných cloudových řešení představuje ReadyCLOUD bezpečný a snadno přístupný osobní cloud bez dodatečných nákladů, který mají uživatelé díky zapojení zařízení ReadyNAS v rámci domácí sítě pod kontrolou i fyzicky.

ReadyCLOUD pro datová úložiště ReadyNAS 212 a 214 je jediným osobním cloudovým řešením, které dokáže vytvořit VPN tunel bez jakékoli nutné konfigurace, přičemž nabízí bezpečný přístup, sdílení i synchronizaci souborů. Umožní také snadno synchronizovat soubory mezi zařízením ReadyNAS a počítači, stejně jako využívat zálohování prostřednictvím Time Machine pro všechny počítače Mac v domácnosti.

Ceny a dostupnost
Datová úložiště ReadyNAS 212 a 214 jsou již dostupná v síti všech obchodních partnerů společnosti NETGEAR za doporučenou koncovou cenu od 10 390 Kč (bezdisková varianta modelu RN212), resp. od 13 290 Kč (bezdisková varianta modelu RN214).

Nezapomeňte tedy koupit ještě disky.