Občas je dobré si vzpomenout… přepěťová ochrana

I když máme stále zimu, měli bychom se pomalu začít připravovat na jaro a letní vedra. Tím teď nemáme na mysli pořízení klimatizace, i když na tu také dojde.  Tentokrát jsme si vzpomněli na bouřky a „když to práskne do elektriky“.

Pokud máte kancelář ve starší budově nebo třeba doma, zkrátka mimo tradiční byznys centra, asi se nemůžete pochlubit, že máte zásuvky zajištěny proti přepětí. Klasická rána „do baráku“ sice není častým jevem, ale k rázům v elektrické síti dochází častěji, než si většina lidí myslí.  Samozřejmě přepěťová ochrana vás nezachrání, když nemáte v pořádku svodiče bleskového proudu a přepětí – ty ale můžeme ponechat stranou, protože jsou mimo náš dosah – v hlavním a vedlejších rozvaděčích, což jsou místa, kterým se správná kancelářská krysa vyhne na sto honů. Jediná správná akce je zajistit jejich pravidelnou kontrolu, pokud to již nevyřizuje někdo jiný, třeba správce budovy.

A před čím vlastně spotřebiče chráníme? Jde o pulzní přepětí, což je krátkodobé přepětí trvající nanosekundy až milisekundy – což je projev elektromagnetické interference ohrožující polovodičové součásti. Pulzní přepětí má několik původů. Jde o atmosférické přepětí (LEMP – například blesk), spínací přepětí (SEMP – zkrat, zapnutí relé/několika přístrojů „najednou“ apod.), elektrostatický výboj (ESD) a NEMP, se kterým se snad nesetkáte, protože jeho zdrojem je jaderný výbuch. Za přepětí přitom považujeme takové napětí, jehož hodnota přesahuje  nejvyšší  hodnotu  provozního  napětí v elektrickém obvodu.  Pro distribuční  sítě  je  přesáhnutí jmenovité  hodnoty napětí o 20 %.

To co můžete pro klid své duše a životy vašich křemíkových miláčků udělat, je další pojistka – třetí stupeň ochrany, kterou představuje přepěťová ochrana před koncovým zařízením.  Nejlepším řešením je samozřejmě přepěťová ochrana přímo v zásuvkách. Rozvody jsou sice dražší, ale ve výsledku se vyplatí. Pokud máte starší rozvody, nebo prostě do toho řešení nechcete investovat, zbývá u nás nejrozšířenější řešení v podobě jednoduchá zásuvka nebo prodlužovačky s více zásuvkami, zapojené do elektrické sítě.

Osvědčených značek je na trhu je hned několik, třeba APC, Eaton nebo Brennenstuhl, po kterých můžete v klidu sáhnout. U nás ovšem tentokrát přistály přepěťovky, které by normálně asi naší první volbou nebyly – Sencor je přece jenom značka cílící na cenově senzitivní zákazníky. Na druhou stranu, taky už dlouho používáme detektory CO od Solight, a jsme pořád živí. U Sencoru jsme se podívali na vyšší model SSP 580 (1863 joulů, 6 kV) s pěticí zásuvek nabízí funkci master/slave, kdy přes hlavní (master) zásuvku prochází proud do podružných (slave), které se vypnou současně s vypnutím „masteru“. Ve výbavě je i dvojice USB pro nabíjení, anténní konektor a kombinovaný RJ45/P8C8 (ethernet/fax/telefon) a jednoduchou zásuvku SSP 140 (306 joulů) s USB nabíječkou.

Celkem nás překvapilo, že při testu si zásuvky poradily s o 12-15% větším rázem než je deklarovaný. Ráz se uvádí v joulech a čím vyšší číslo na výrobku, tím lépe. Tímto zároveň děkujeme našim kamrádům, kteří mají papíry na slabo i silnoproud a pustili do nich v laboratoři šťávu odborně a bezpečně.

Sencor samozřejmě nabízí i další modely, u těch vícezásuvkových, jako je právě SSP 580, slouží i jako EMI/RFI šumový filtr. To se projevuje na kvalitě zvuku, což asi více oceníte doma, než v práci. Takže dál čtěte, jenom pokud vás to zajímá. Širokopásmový filtr používaný v těchto typech přepěťovek odstraní větší část frekvencí, které mají negativní vliv na kvalitu zvuku (nižší frekvence) i obrazu (vyšší frekvence). V síti totiž není oněch ideálních 230V/50Hz, ale díky tomu, že se do elektrické sítě indukují další vysoké frekvence z různých zdrojů – wi-fi routery, mikrovlnky, mobily apod. dochází ke vzniku nečistot. A jelikož jsou tvorba zvuku i obrazu úzce spojeny s frekvencí, můžete tak „znečištění“ v podstatě i slyšet při reprodukci.  Zároveň v přepěťovkách s filtrem dochází k eliminaci výkonových špiček, aby byly minimalizovány největší výkyvy elektrického proudu. Přepěťovky ze své podstaty ovšem neumí doplnit pokles – pokud vyžadujete i tuto funkcionalitu,  musíte se poohlédnout po „síťových pračkách“ a o dost více hlouběji do peněženky.

U přepěťovek ovšem nezapomeňte na jednu věc, a tou je jejich životnost, která se odvíjí od použitých varistorů – a čím lepší, tím samozřejmě dražší tato součástka je. Podobně jako vše, i přepěťové ochrany totiž stárnou a nelze očekávat, že po letech používání bude její účinnost stejná.