SanDisk iXpand – flash disk pro iPhone

Druhá generace flash disku SanDisk iXpand, určeného pro majitele iPhonů a iPadů, přichází v kompaktnějším provedení, s rychlejším rozhraním USB 3.0 a přepracovanou aplikací. Kromě jednoduchého způsobu, jak zálohovat fotografie nebo rozšířit úložiště, představuje jednoduché řešení pro přenášení souborů mezi PC a iOS zařízeními.

Při prvním připojení iXpand k iPhonu jste upozorněni, že pro používání disku v zařízení potřebujete aplikaci. Tu jednoduše stáhnete a nainstalujete z Appstoru. Poté projdete iniciačním nastavením, kde určíte, jak se aplikace má chovat – například zda se pořízené fotografie mají automaticky ukládat na iXpand a tím ušetříte místo v telefonu. Aplikace bohužel není v češtině, ale voleb není tolik, a navíc jde o obecně používané funkce a označení, které jsou nabízeny i v jiných aplikacích, takže i člověk nepolíbený cizím jazykem, se s nimi již setkal.

Po připojení iXpandu umožní aplikace kopírování souborů z disku do telefonu a opačným směrem. Soubory lze přes iXpand kopírovat do jiných aplikací nebo je pro ně zpřístupnit. iXpand má integrovaný vlastní přehrávač multimédií, který si poradí s řadou formátů – grafické BMP, TIF, TIFF, JPG, PNG, GIF, XBM, ICO, TGA, video WMV, AVI, MKV, MP4, MOV, FLV, MPG, RMVB, M4V, TS nebo audio MP3, AIF, WAV, AIFF, M4A, WMA, AAC, OGG, FLAC. V přehrávači můžete vytvářet i vlastní playlisty.

Ostatní soubory sice neotevřete nebo nepřečtete přímo, ale můžete je z iXpandu otevřít/zpřístupnit v jiných aplikacích, například pro přehrávání s titulky stačí nainstalovat oblíbený VLC. Podobně z disku můžete otevřít ve Wordu DOC. PDF v Readeru atd.

Kromě kopírování a prohlížení souborů, nabízí iXpand i funkci zálohování. Zálohovat můžete kontakty z telefonu nebo fotografie ze svých účtů na sociálních sítích. Na výběr jsou Facebook, Instagram a Picasa.

Pokud potřebujete vytvořit bezpečné úložiště pro vaše soubory, lze aktivovat přístup chráněný heslem. Na disku se vytvoří složka SanDiskSecureAccessVault, do které se ukládají všechny soubory, u kterých aktivujete zaheslování. Tyto soubory zůstávají zaheslované i po zkopírování do počítače. Abyste se staženými soubory mohli pracovat i v počítači, musíte si stáhnout aplikaci, která je k dispozici jak pro Windows, tak pro MacOS.

Pokud se na iXpadn podíváme z hlediska jeho konstrukce, jde o normální kovový USB 3.0 flash disk, ke kterému je připojena pryžová část s Lightning konektorem. Oba konektory nemají krytí, což nevadí, pokud máte disk většinou připojen v telefonu, ale pokud ho nosíte v kapse nebo tašce, nejsou především konektory Lightningu chráněny. Na druhou stranu musím říci, že během 2měsíčního hodně nešetrného používaní se u konektorů neobjevil problém s poškozením. Pružné řešení Lightning konektoru navíc umožňuje jednoduché připojení i s telefonem v pouzdru. Naměřené hodnoty sekvenčního zápisu 46 MB/s a čtení 90 MB/s řadí disk v této kategorii mezi špičku.

Osobně bych uvítal u toho disku ještě nějaké očko pro přichycení třeba k svazku klíčů nebo na „machršňůru“, což možná mohlo (nejen u mě) zabránit nepěkné věci – někde jsem ho vytrousil z kapsy.

SanDisk iXpand je ideálním řešením pro uživatele, kteří hledají rozšíření kapacity svého mobilu nebo tabletu a vysvobozením pro ty z nás, kteří často přenášíme soubory mezi iOS a Windows zařízeními, kdy se na PC chová jako každý jiný USB disk. Nemusíte tak spoléhat na iTunes nebo posílání mailem v případech, kdy vám někdo chce předat soubory „z ruky do ruky“.

 

SanDisk iXpand

Rozhraní: USB 3.0/3.1 Gen 1 Type-A (Lightning)
Kapacita : 128 GB (v prodeji jsou i kapacity 16, 32 a 64 GB)

[rwp-review-scores id=0]