Tip: Barevná multifunkce za pakatel – OKI MC332dn

4 tisíce bez daně za barevný laser, byť jde o výprodejový model, je hodně slušná cena. A přes všechnu snahu, občas potřebuje něco vytisknout každý. Samozřejmě při vysokých objemech vás to nespasí, protože můžete vykrvácet na ceně samotného tisku (tonery), ale pokud tisknete pár set stran měsíčně, není to špatná volba.

Jediné co vám může skutečně vadit, je to, že MC332dn nemá Wi-Fi, ale asi máte bezdrátový router, takže se z vašeho notebooku připojíte přes domácí síť – i domácí modemy UPC mají čtyři porty.

Pro náš příklad bereme MC332 jako jednorázovku – koupit, „vyždímat„ a vyhodit. Není to zrovna ekologické, ale mlátit mrtvého koně nemá význam. Jako maximum, které na tiskárně pojede, bereme životnost zapékací a pásové jednotky, které vydrží 60 000 stran A4 černobíle nebo 50 000 stran barevně. Dokupovat tedy budete tonery a „fotoválec„. V této konstelaci vás vyjde ČB stránka lekce po jednu korunu bez daně, barevná pak na 4,79 Kč bez daně. Pokud nechcete měnit ani fotoválec, tak tiskárnu máte na nějakých 20 – 30 000 výtisků, a tedy tisk bude stát 0,95/4,77 (v ceně se nepromítá koupě fotoválce). Pokud neberete v potaz cenu samotné tiskárny, která se v testech obvykle do nákladů nerozpouští kvůli možným přístupům z hlediska odpisu/vyřazení, pak tisk vychází na 0,92/4,71 Kč. Kalkulace je samozřejmě přibližná, pozitivně se do ní může promítnout další snížení ceny tonerů, nebrali jsme v potaz startovací tonery v ceně (750 stran) apod.

Kvalita tisku je pro kancelářské aplikace a potřeby dobrá, i co do podání barev si nelze stěžovat – samozřejmě fotografie vytisknete, ale jsou to prostě obrázky, které můžete vytisknout do podkladových materiálů na jednání, ale za rámeček na stůl si je prostě nedáte. Výkon skeneru je opět pro kancelářské potřeby dostačující, výhodou je samozřejmě duplex (oboustranný tisk).

Takže, pokud vám dosluhuje tiskárna a tisknete nějakých 500 stránek měsíčně, můžete mít na další tři roky v podstatě vystaráno. Pokud se totiž registrujete u výrobce, je záruku 3letá, a to i pro firmy.

Současná cena v e-shopech je 4 041 bez daně (4 890 s DPH).

OKI MC332dn – stránky výrobce