WD My Cloud Pro PR2100 – NAS pro malou firmu

WD My Cloud Pro PR2100 představuje pro malou firmu jednoduchou odpověď, jak vyřešit zálohování dat. Nabízí snadnou obsluhu, přehledné rozhraní v češtině a třeba i možnost instalace WordPressu.

Úložiště Western Digital My Cloud a MyBook si získali v domácnostech značnou oblibu pro svoji jednoduchou a snadnou obsluhu. A jelikož ne každá firma potřebuje rozsáhlá disková pole – skutečnost je taková, že většinu subjektů tvoří malé a střední firmy nebo jednotlivci – uchytily se i v podnikatelském prostředí. Nicméně nejde o zcela ideální řešení pro profesionální použití, a tak se na trhu objevila řada My Cloud Pro.

Návrh My Cloud Pro tak bere více v potaz potřeby síťového provozu a disponuje tak dvojicí gigabitových portů, které můžete použít například pro rozložení zátěže nebo jedno připojení vyčlenit jako záložní apod. V podstatě u My Cloud Pro najdete kompletní možnosti nastavení jako u „velkých“ NASek. Výhodu pro vás je, pokud se perfektně neorientujete v použitých zkratkách a výrazech, základní nápověda v češtině. Pro „amatéry“ to znamená, že pokud nerozumějí textu v bublině nápovědy, nemají na nastavení sahat, pokročilejším naopak může pomoci v rozhodování, zda našli to, po čem pátrali.

Nicméně pokud potřebujete NAS pouze připojit a začít ukládat, stačí ho zapnout a projít jednoduchý setup. Po připojení PR2100 do routeru a jeho zapnutí počkáte na prvotní naběhnutí, což lze poznat podle výrazného hukotu nad 50 decibelů. Když NAS ztichne, stačí do webového prohlížeče zadat adresu mycloud.com/setup a NAS se automaticky vyhledá. Tady pouze pozor, abyste byli připojení ve stejné síti. Poté zvolíte administrátorské heslo, zda chcete vytvořit osobní cloud přes účet My Cloud (nemusíte), zda automaticky obnovovat firmware apod. Základní instalace vám zabere tak 5 minut. A před sebou budete mít přehledné rozhraní v češtině – pokud jste ji zvolili.

NAS My Cloud Pro, pokud jste si koupili model již osazený disky, je předkonfigurován. Disky pracují v režimu RAID 1, což znamená, že ukládaný obsah se zapisuje na oba dva disky. Jsou tedy totožné a v případě, že dojde k poškození jednoho z nich, zůstává k dispozici celková záloha na druhém. Vadný disk stačí vyměnit za nový, na který se následně zkopíruje obsah ze zdravého disku. Automatickou obnovu RAID je ovšem nutné povolit, protože v prvotním nastavení je vypnuta. Pokud ovšem chcete mít k dispozici například dva samostatné disky nebo jeden velký, stačí v rozhraní pod záložkou Úložiště změnit režim RAID.

Předkonfigurovány jsou také sdílené složky pro zálohování – Public, což je běžná sdílená složka, SmartWare, složka pro zálohování pomocí utility z díly WD a TimeMachineBackup pro zálohování Maců. Další složky můžete libovolně přidávat, podobně jako uživatele nebo skupiny uživatelů.

K dispozic máte i aplikace (programy), které běží na NASu. Z předinstalovaných je to třeba Amazon S3, který nabízí propojení se stejnojmenným cloudovým úložištěm – jednoduše tak můžete zálohovat mimo samotný fyzický NAS, nebo podobně využít FTP. Pro práci s multimédii jsou zde DLNA server a iTunes. V nabídce pro nainstalování stojí jistě za zmínku AcronisTrueImage, který umožňuje kompletní zálohu počítače (image), propojení s Dropboxem nebo možnost provozovat WordPress a Joomlu.

Záložka Zálohy vám kromě tradičního nastavení co, jak, kdy, kam zálohovat místně i vzdáleně, nabídne zálohu fotoaparátu. Tu můžete nastavit i jako automatickou při každém připojení (NAS má přece USB porty) a zvolit režim kopírování nebo přesunu z fotoaparátu.

Pokud s NASy nepřicházíte příliš do kontaktu, zmíním z Nastavení ještě možnost připojení ISO souboru a samozřejmě nesmím zapomenout na možnost přístupu přes mobilní zařízení s aplikací My Cloud.

Po několika měsících používání pro mě představuje WD My Cloud Pro PR2100 zařízení na pomezí světů – domácností a korporace. Pokud se chcete vyřádit v pokročilejších nastaveních nebo začlenit PR2100 do složitější sítě, nabídne vám WD potřebné možnosti a funkce. Naopak, chcete-li jenom zmáčknout tlačítko, a maximálně hodinku, dvě věnovat nastavení, i pro to má PR2100 pochopení. A darem pro všechny je slušné počeštění menu. Pokud se dostanete do problému, určitě znáte někoho laskavého, komu zavolat, a od něhož věta „Tak mi čti, co ti to píše“, zní jako když vás skutečně rád slyší.

Při rozhodování, zda WD My Cloud Pro PR2100 koupit bude asi hlavní otázkou, a co ta řada WD EX? Takže obecně, My Cloud Pro PR2100/4100 (to je model se čtyřmi disky) jsou výkonnější (, a ano, stojí to za ten rozdíl v ceně.  Pokud si nejste jisti kapacitou, tak uváděná velikost je celková za všechny pozice – WD My Cloud Pro PR2100 4TB má v sobě dva 2TB disky, WD My Cloud Pro PR4100 8TB obsahuje 4x 2TB.

A závěrem? WD My Cloud Pro PR2100 je jednoduchý na ovládání a jeho případnou správu z hlediska vytváření uživatelů, práv, složek apod. zvládne, pokud bude potřeba, většina lidí ve firmě. Jednoduchý je i vzdálený přístup, záloha do cloudu třetích stran a potěší podpora DLNA a iTunes.

WD My Cloud Pro PR2100
Rozhraní: 2x USB 3.0, 2× 1Gbit Ethernet (RJ45), 2x napájecí zdroj
Rozměry: 217 x 109 mm x 148 mm
Cena v době testu: 12 500 bez DPH (15 125 Kč s DPH)