Za posledního půl roku změnilo práci 18 % lidí a další pětina si novou práci aktuálně hledá

Z nejnovějšího globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad vyplynulo, že v uplynulých šesti měsících změnilo práci 18 % Čechů a zhruba pětina lidí si aktuálně novou práci buď aktivně hledá, nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží. Nejčastěji měnili zaměstnavatele lidé pracující v sektoru hotelnictví a stravování, který je již tradičně oborem s nejvyšší mírou fluktuace zaměstnanců.

Z průzkumu realizovaného na přelomu ledna a února vyplynulo, že se stávajícím zaměstnavatelem je spokojeno 65 % českých zaměstnanců, z toho 16 % je spokojeno velmi. Nespokojenost vyjádřilo 8 % respondentů a velmi nespokojených je pouze 1 % zaměstnanců. „Míra spokojenosti zaměstnanců odráží všeobecnou spokojenost s ekonomickým vývojem země, nicméně je za poslední 4 roky víceméně stejná. Kdo není v práci spokojen, nemá příliš velký problém ji změnit. Nespokojenců setrvávajících tam, kde jim to nevyhovuje, není mnoho a tudíž i celková míra spokojených zaměstnanců je vyšší,“ komentuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad, a dodává: „Konec prvního čtvrtletí by navíc měl být opět ve znamení vyšší poptávky po lidech a klesající nezaměstnanosti, což lidem, kteří hledají jinou práci, nahrává.“

Kdo změnil zaměstnavatele a proč?

Během posledního půl roku vyměnilo zaměstnavatele přes 18 % lidí. Míra fluktuace byla mírně vyšší u žen (19 %) než u mužů (18 %). Tradičně nejvyšší podíl těch, kteří měnili práci (44 %), připadá na nejmladší kategorii zaměstnanců ve věku 18 až 24 let a 22 % na věkovou kategorii 25 – 34 let. S rostoucím věkem míra fluktuace zaměstnanců klesá. Jako nejčastější důvod pro změnu zaměstnavatele uvedli respondenti průzkumu nespokojenost se stávajícím zaměstnavatelem (26 %), získání lepších podmínek (21 %) a osobní důvody (21 %). Co se týče oborů, tak k největší fluktuaci zaměstnanců a změnám zaměstnavatele došlo v sektoru služeb v oblasti hotelnictví a stravování.

Kdo hledá novou práci?

Aktuálně si novou práci hledá 5 % dotazovaných a dalších 15 % po nových pracovních nabídkách a příležitostech pokukuje. Nové zaměstnání v současné době hledají zejména lidé z oboru hotelnictví a stravování (45 %), z oblasti obchodních a jiných služeb (39 %) a z automobilového průmyslu a letectví (37 %). „Téměř 80 % Čechů je přesvědčeno, že pokud by si museli hledat jinou práci, najdou bez větších problémů srovnatelnou práci u jiného zaměstnavatele a celých 86 % nepochybuje, že by si našli jiné uplatnění u nového zaměstnavatele. To jsou vůbec nejvyšší míry důvěry ve vlastní uplatnění se na pracovním trhu od počátku dotazování v rámci pravidelných čtvrtletních průzkumů Workmonitor od roku 2014,“ doplňuje Alžběta Honsová.